Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 11 grudnia 2012

Tort czekoladowo makowy

Wykwintny i elegancki... Dla miłośników gorzkiej czekolady i maku... Niezbyt słodki... Ciężki, wilgotny, mroczny...

Jak jedna wielka trufla z nadzieniem makowym...

Z gotowaną masą makową nie wymagającą pieczenia. Na pysznym czekoladowym cieście...

Z lukrem, na życzenie M. :"bo mógłby być słodszy..."

Smakował M. i Julce, która tylko suszoną wiśnię z niego usunęła (znanym sobie sposobem, plując do kosza) i zapytała, dlaczego wszędzie muszę wsypywać "jakieś rodzynki"...

"Bo na święta tak się robi..."

Najlepszy po nocy spędzonej w lodówce, kiedy ciasto czekoladowe zmięknie nieco pod wpływem masy makowej. Dla tych, którzy nie przepadają za ciastem czekoladowym proponuję upiec biszkopt, nasączyć go delikatnie słodką herbatą z rumem i przełożyć masą makową. Będzie równie pyszne, aczkolwiek już nie tak wykwintne...

Podczas krojenia nóż należy moczyć w gorącej wodzie, uzyskamy wówczas ładne kawałki.

 

Świąteczny tort czekoladowo-makowy

 

 

ciasto czekoladowe

  • 100 g gorzkiej czekolady 74 % kakao
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

masa makowa

  • 250 g maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżki rumu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g suszonych wiśni lub żurawiny

 

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku na przemian z maką, proszkiem do pieczenia i mlekiem, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.

Piec w tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, w temperaturze 165 st. C, około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.

Wyjąć z piekarnika, zdjąćobręcz tortownicy, wystudzić, przekroić na 3 krążki.

 

Masa makowa:

Mak zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut, następnie zagotować i gotować około 15 minut, wystudzić, odcedzić i zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, wyposażonej w "drobne sitko".

Zmielony mak wymieszać z maką ziemniaczaną, cukrem, bakaliami, połączyć dobrze z jajkami i rumem.

W garnku rozpuścić masło, kiedy zacznie wrzeć dodać mak z dodatkami i mieszać do momentu, aż się zagotuje. Masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek naczynia.

Gorącą masą przłożyć ciasto czekoladowe, odstawić do wystudzenia.

Można polukrować lub oblać czekoladą...

Bardzo dobrze się przechowuje i jest pyszny...

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 11 grudnia 2012 21:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/12 08:06:47:

    super światecznie:)

  • kuchcikowo napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/12 15:07:17:

    ależ kuszący!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html