Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 28 listopada 2012

Wolno smażony łosoś z ostrym risotto z pęczaku

Pęczak od czasu do czasu gości na naszym stole, np. w takiej postaci. Ziarna pszenicy zachowane w całości, nierozgotowane, stawiają przyjemny opór podczas jedzenia. Delikatny posmak wina i ostra papryczka chili sprawiają, że danie jest aromatyczne i rozgrzewające. A jeśli trafimy na suszonego pomidora, np. własnej produkcji , powracają przyjemne letnie wspomnienia...

Ale niekwestionowanym królem tego dania jest łosoś. Zdecydowanie.

Wolny sposób smażenia, wypatrzony w tej oto książce gwarantuje nam niezapomniany smak... Bez zbędnych przypraw, bez zabijaczy smaku, smażony na uniwersalnym w smaku oleju łosoś pozwala nam odkrywać swoje tajemnice...

Bałam się, że filet nasiąknie olejem, ale nic takiego nie miało miejsca. Smażyłam już łososia w panierca, bez panierki, z przyprawamu, bez przypraw, na oleju, na maśle, na mieszance oleju i masła, w piekarniku, w papierze do pieczenia i w folii aluminiowej, ale nigdy nie uzyskałam takiego smaku ryby, jak w tym przypadku...

Polecam spróbować. Olej, aromatyzowany rybą możemy przechować i wykorzystać w dowolnym celu, ale przemyślanym... bo pachnie rybą...

 

 Wolno smażony łosoś z  ostrym risotto z pęczaku

 

 

 

 

  •  4 filety z łososia po 125 g każdy
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna jałowca

 

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • sól
  • pieprz czarny

 

 W czeluściach naszych szafek kuchennych poszukujemy odpowiedniego naczynia do usmażenia łososia. Tak, aby było jak najbardziej ekonomicznie - potrzebujemy naczynia wysokiego i na tyle dużego, aby zmieściły się w nim 4 filety z łososia. Jeśli już coś takiego uda nam się znaleść, napełniamy je olejem do wysokości równej grubości naszych filetów. Filety muszą być zanurzone w całości w oleju. Jeśli dobrze dopasujemy garnek, nie zużyjemy zbyt dużo oleju. Z drugiej strony nie popadajmy w paranoję, filety nie mogą leżeć ściśle obok drugiego. Olej też nie powinien stracić temperatury po włożeniu do niego ryb.

Naczynie napełniamy olejem, dodajemy wszystkie przyprawy i podgrzewamy olej do temperatury 80 st.C. Odpowiednią temperaturę mierzymy termometrem do mięsa. Do oleju wkładamy filety i po chwili znowu sprawdzamy temperaturę. Jeśli spadła, to podgrzewamy garnek do momentu, aż olej osiągnie temp. 80 st.C, po czym zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 minut. Po upływie tego czasu łosoś jest gotowy.

Pęczak płuczemy pod bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i papryczkę chili, chwilę smażymy i dodajemy pęczak. Smażymy minutę i wlewamy wino. Mieszamy do momentu, aż wino zostanie wchłonięte przez pęczak i zaczynamy wlewać stopniowo gorący bulion. Cały proces powinien nam zając około 25-30 minut. Wszystko zalezy od tego, czy lubimy pęczak bardziej jędrny, czy może lekko już rozgotowany.

Pod koniec gotowania dodajemy posiekany pomidory suszone oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z wolno smażonym łososiem.

 

 

Smacznego :-)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 28 listopada 2012 11:47

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość bazika napisał(a) z 213.77.38.* komentarz datowany na 2013/11/08 07:37:01:

    Bardzo cenię łososia ze względu na duże ilości omega-3. Zresztą olej rzepakowy, którego tutaj dostatek także ma ich sporo :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html