Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 04 października 2012

Ciasto mocno czekoladowe z bitą śmietaną i malinami

Rozpusta w rzeczy samej... Mocno czekoladowe ciasto bez mąki, z gorzkiej czekolady, na to bita śmietana i maliny z ogrodu mamy... Nic więcej dodawać nie muszę poza tym, że nam smakowało :-)

Jeśli nie przepadacie za smakiem gorzkiej czekolady, uzyjcie mlecznej pół na pół z gorzką...

 

Ciasto mocno czekoladowe z bitą śmietaną i malinami

 

 

ciasto:

 

  • 4 jaja
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 0,25 szklanki rumu ciemnego

 

dodatkowo:

  • 250 g śmietanki 30%
  • 200 g malin

 

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wlewamy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia składników, dolewamy śmietankę, miksujemy, dodajemy rum, ponownie miksujemy.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc tortownica musi być zabezpieczona przed przeciekaniem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy 60 minut. Po 40 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową, żeby górą się za bardzo nie spiekła i tak zostawiamy do końca pieczenia.

W trakcie pieczenia ciasto mocno rośnie, a gdy stygnie równie mocno opada, taka jego uroda. Studzimy w tortownicy, a kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.

 

Śmietankę ubijamy, wykłądamy na ciasto i obficie upychamy na nim maliny... Podajemy...

 

 

 

 

 zamiast jednego ciasta, możemy zrobić małe, urocze babeczki... żaden facet się nie oprze...

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 04 października 2012 08:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Basia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/10/04 09:13:03:

    Ciasto wygląda jak marzenie :-)
    Nie dość, że mocno czekoladowe to jeszcze ma świeże maliny :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość Angie napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/04 13:39:27:

    Cudne ciasto i przepiękne zdjecia!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html