Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 16 sierpnia 2012

Tort marchewkowy

Lepszy, większy, bogatszy w składniki...

Pyszny. Jeśli lubicie ciasta ciężkie, wilgotne, pachnące przyprawami korzennymi, w których coś chrupie, to zróbcie, a nie zawiedziecie się.

Modyfikacja mojego poprzedniego tortu marchewkowo-kokosowego.

 

Tort marchewkowy

 

 

 

 

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 1,25 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 350 g startej na tarce marchwii
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonej papai
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki rumu ciemnego

 

Krem:

  • 0,5 puszki mleka kokosowego 82% (kupiłam w Lidlu)
  • 1,5 puszki mleka krowiego 3,2 % (puszka po mleku kokosowym)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła 82%

 

Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

 

 

Ciasto:

Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy aby napęczniały. Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, miksujemy, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (rumu nie wlewamy, dodajemy tylko rodzynki) i całość mieszamy łyżką.

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 1 godzinę. Wstawiając ciasto marchewkowe do piekarnika w tortownicy, przykrywam je z wierzchu folią aluminiową, którą zdjemuję po około 20 minutach pieczenia. Co to daje? Powoduje to, że wierzch ciasta ładnie wyrasta, nie "ścina" się na samym początku, ale pozwala całości urosnąć. Jest to potrzebne zwłaszcza wtedy, kiedy wiemy, że ciasto powinno być wysokie. Gdybym tę samą ilość piekła w dużej blaszce, przykrywanie folią z wierzchu nie miałoby sensu, gdyż ciasta byłoby mniej na wysokość...

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.

Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas łatwiej nam będzie je przekroić. Kroimy na 3 krążki. Należy robić to delikatnie. Nóż, lub nitka, którą kroimy ciasto zahacza o znajdujące się w cieście orzechy i łatwo jest pokruszyć krążki.

 

Krem:

Z podanej ilości mleka odlewamy 0,25 szklanki, resztę  zagotowujemy. Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek, wlewamy mleko, które odlaliśmy, aby masa stała się rzadsza i całość wlewamy na gotujące się mleko. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Powinniśmy otrzymać pyszny budyń o smaku kokosowym.

Po wystudzeniu ucieramy z miękkim masłem.

Kremem przekładamy ciasto.

 

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy ze śmietanką i smarujemy wierzch ciasta.

 

Tort najlepiej smakuje drugiego dnia po przygotowaniu, niestety minusem jest to, że na drugi dzień zostają już tylko resztki dla nielicznych... Tym bardziej, że każdy chciał choć kęs spróbować...

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 16 sierpnia 2012 12:19

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/17 11:42:13:

    rety, jakie cudowne zdjecia! urzekło mnie to ciacho i kot!

  • sisterskitchen napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/17 12:19:07:

    Kotek wie co dobre :)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/30 20:28:07:

    Super fotki:) Sama natura.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html