Z pamiętnika piekarnika

Gotuję dla przyjemności i relaksu... Poszukuję nowych połączeń smakowych i niestandardowych składników... A czasami idę na łatwiznę, wyłączam logiczne myślenie, robię byle co z byle czego i efekt okazuje się być zaskakująco dobry... Razem z dziewczynkami dużo czasu spędzamy w kuchni, gotujemy, śmiejemy sie, odrabiamy lekcje... Tak, jak dawniej w moim rodzinnym domu, bo kuchnia to serce domu...

Wpis

czwartek, 02 sierpnia 2012

Czekoladowy tort z czarną porzeczką i wafelkową chrupką

Urodzinowy Ani, inspirowany magazynem Palce Lizać "Torty" przedstawiającym artystyczne dzieła sztuki cukierniczej...

Z braku płatków kukurydzianych- wafelki, z braku obręczy do tortownicy, która została 300 km od Kozłowa, większa tortownica i taki, a nie inny wygląd, z braku jagód - czarna porzeczka, którą mama akurat zrywała w swoim ogródku... Hmmm...kwestia kilku braków dała nieoczekiwany efekt smakowy :-)

I chyba dobrze, że tych jagód nie udało nam się kupić po drodze do rodziców, bo dzięki czarnej porzeczce tort ma charakter... Trochę problemów miałam z dopasowaniem ilości dodawanej do śmietany żelatyny. Poczatkowo dałam mniej, ale zwiększyłam ilość ,gdy po godzinie spędzonej w lodówce masa nie stężała na tyle, żeby dało się ją położyć na ciasto... Poniższy przepis już dopracowany, więc następnym raem pójdzie mi szybciej...

Całość pyszna i zdecydowanie do powtórzenia. Zapas musu z czarnej porzeczki został przygotowany i zamrożony w ilościach hurtowych po zjedzeniu pierwszego kawałka ciasta  ...

Jeśli chcecie się pobawić w cukiernika, a potem delektować przy kawce i wzbudzać zachwyt wśród wszystkich smakujących - zróbcie GO!!!

 

Czekoladowy tort z czarną porzeczką i wafelkową chrupką

 

 

 

biszkopt:

  • 4 jaja
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 (najlepiej upiec dzień wcześniej)

 

chrupka wafelkowa:

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 100 g wafelków w czekoladzie (o smaku kakaowym)
  • 65 g mielonych migdałów

 

przecier z czarnej porzeczki:

  • 2 szklanki czarnej porzeczki
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru

 (można przygotować dzień wcześniej)

 

żelka z czarnej porzeczki:

  •  0,5 szklanki musu z czarnej porzeczki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

 

bita śmietana:

  • 600 g śmietany 30%
  • 2 białe czekolady

 (dzień wcześniej podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę, wstawić na noc do lodówki)

 

mus z czarnej porzeczki:

  • 1 szklanka bitej śmietany
  • 1 szklanka przecieru z czarnej porzeczki
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

dodatkowo:

  • kilka kostek mlecznej czekolady

 

Biszkopt:

Jaja rozdzielamy, osobno białka i żółtka. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników, dodajemy makę wymieszana z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko i wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy delikatnie do masy czekoladowej mieszając łyżką i starając się, aby ciasto nie opadło.

Tortownicę o średnicy 20-21 cm smarujemy i wysypujemy bułką tartą, wlewamy czekoladową masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 1 godziny, sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy i czysty.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i kroimy na 3 krążki. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy nie będzie się kruszyło podczas krojenia.

 

Chrupka wafelowa:

Wafelki kroimy w 0,5 cm kawałki. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z migdałami i wafelkami, całośćprzekładamy do tortownicy o średnicy takiej samej, w jakiej pieczony był biszkopt. Delikatnie wyrównujemy wierzch na tyle, na ile to możliwe, odstawiamy do zastygnięcia.

 

Przecier z czarnej porzeczki:

Porzeczkę opłukujemy pod bieżącą wodą, usuwamy zielone gałązki, wkładamy do garnka wlewamy 2 łyżki wody i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minuty, po czym przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Przecier mieszamy z cukrem, ponownie zagotowujemy. Studzimy.

 

Żelka z czarnej porzeczki:

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a jak spęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

Odmierzamy 0,5 szklanki przecieru z czarnej porzeczki, dodajemy żelatynę, mieszamy.

 

Bita śmietana:

Zimną śmietankę z czekoladą ubijamy na sztywno.

 

Mus z czarnej porzeczki:

Szklankę bitej śmietany mieszamy ze szklanką przecieru z czarnej porzeczki. Robimy to delikatnie. Żelatynę namaczamy w ziemnej wodzie, jak napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do musu porzeczkowego i całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto.

 

Składanie tortu:

W tortownicy o średnicy 24 cm układamy pierwszy krążek biszkoptu, smarujemy żelką z czarnej porzeczki, przykrywamy chrupką wafelkową. Zapinamy obręcz tortownicy i wlewamy mus z czarnej porzeczki. Część musu pozostawnie na cieście, a część obleje boki i tak ma być. Na musie z czarnej porzeczki, na środku układamy drugi krążek biszkoptu, zalewamy bitą śmietaną w ilościach 2/3 tego, co mamy, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, nakładamy pozostałą śmietanę, ścieramy na wierzch czekoladę i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

 

 

 

 

Tak znikała dekoracja:-)

 

 

Smacznego :-)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 02 sierpnia 2012 08:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda napisał(a) z eqi31.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/02 08:36:30:

    Wygląda apetycznie. Zdecydowanie wolę czarne porzeczki od jagód, więc ta wymiana, jak dla mnie, korzystna:)

  • shinawa napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/02 10:12:29:

    ubóstwiam czarną porzeczkę :)

  • Gość Ola in the kitchen napisał(a) z 77-253-130-172.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/08/02 12:26:31:

    Rewelacja! mniam, mniam

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z host21-188-252-18.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/08/02 12:43:14:

    Ale pyszny!!! Super, porywam kawałek!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/02 12:54:19:

    dziękuję i zapraszam :-) coś słodkiego się znajdzie :-)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/02 21:47:06:

    woow. bajeczny!
    ale ostatnie zdjęcie jest przeurocze ;]

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/03 07:27:22:

    dziękuję :-) To moja mała siostrzenica Ewcia, która spędzała z niami króciutką część wakacji :-)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/03 21:49:22:

    jest taki ładny w paski
    lubię małe rączki brudne od czekolady!

  • Gość sylka28 napisał(a) z host-89-229-208-48.kwidzyn.mm.pl komentarz datowany na 2012/09/19 22:16:53:

    nawet po rozmrożeniu był niezeimski...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: mamajulki080506@gazeta.pl agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne