Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 03 lipca 2012

Tort czekoladowo-cukiniowy z kremem serowym

Marchewkę w cieście kocha cała moja rodzina... Ot, choćby muffiny  marchewkowe, ciasto-marchewkowo-gryczane, czy też bardziej wykwintny tort marchewkowo-kokosowy... Warzywa w ciastach nie dziwią już nikogo w moim otoczeniu. Dzisiejsza propozycja to pyszne czekoladowe ciasto z cukinią, przełożone kremem na bazie ricooty i białej czekolady. Ciasto jest delikatne, wilgotne, co zawdzęcza dodatkowi cukinii... Zdecydowanie nie jest to typ brownie... Nie ma tytaj charakterystycznego dla czekoaldowych, ciężkich ciast zakalca... Dominuje smak gorzkiej czekolady, który chciałam przełamać czymś słodszym... Bita śmietana byłaby jednak zbyt delikatna do tego ciasta. Ricotta wymieszana z rozpuszczoną białą czekoladą pasuje tutaj idealnie...

Mozna zrezygnować z przekładania ciasta kremem, można je upiec w większej blaszce i krem nałożyć na wierzch... Można zrobić z mleczną czekoladą, ale zrobić TRZEBA !!!

Jeśli nie macie ochoty na krem, to go nie róbcie. Ciasto i tak będzie fatastycznie smakowało.

 Uwaga! Ciasto i krem nie wymagają uzycia miksera.

 

Tort czekoladowo-cukiniowy z kremem serowym

 

 

ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
  • 180 g startej ze skórką cukinii
  • 3 jaja
  • 175 ml oliwy extra vergine 
  • 120 g cukru trzcinowego rafinowanego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 posiekanych orzechów włoskich
  • 25 ml ciemnego rumu

 

krem:

  • 750 g sera ricotta
  • 2 białe czekolady

 

Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. W misce mieszamy jaja, olej, cukinię, rum i cukier, dodajemy drugiej mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładanie, aż składniki się połączą. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i połowę orzechów włoskich, ponownie mieszamy.

 

 

Przelewmy ciasto do foremki o średnicy 20 cm, wyłozonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą orzechów włoskich. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być czysty, jeśli nie jest to zostawiamy ciasto z piekarniku na kolejne 5 minut, po czym ponownie sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika dopiero wtedy, kiedy patyczek będzie czysty. Zdejmujemy zewnętrzną obręcz tortownicy i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

 

 

Krem:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ser ricotta przekładamy do miski i ucieramy łyżką, aby rozetrzeć ewentualne grudki, dolewamy czekoladę i mieszamy.

 

 

 

Wystudzone ciasto kroimy na trzy krążki. Przekładamy masą serową środek, natomiast górę i boki ciasta pozostawiamy bez kremu. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepsze prosto z lodówki, zimne...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

P.S. Zdaję sobie sprawę z tego, że to jest najbrzydszy tort, jaki do tej pory zrobiłam i nawet wahałam się, czy zasługuje na taką nazwę... Ale wszak nie powinno sie oceniać po wyglądzie, prawda? Liczy się wnetrze, przecież... Hmmm...Faceci pewnie przyznają mi rację ;-P

 

A dla mnie najważniejsze było to, że smakował Julce, chociaż głowę dałabym sobie uciąć, że nawet nie spróbuje... I głowę sobie prawie ucięłam następnego dnia, kiedy moje dziecię (które je tylko marchewkowe bez niczego, pączki bez marmolady  i jagodzianki bez jagód) zapytało:"A dasz mi jeszcze tego pysznego czarnego ciasta?"...a po tym cieście nie zostały nawet talerzyki do wylizania...

Zróbcie je, warto...

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 03 lipca 2012 07:41

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość alebabka.blogspot.com napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/07/03 07:51:39:

    Mi się bardzo podoba! ślicznie się prezentuje na tych starych deskach. Też kiedyś robiłam ciasto z cukinii i przyznaję że jest pyszne. Muszę znowu zrobić ale koniecznie twoją wersję z serkiem. Ps. w tym nieładzie jest całe piękno:) miłego dnia

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/03 08:34:47:

    o rzesz Ty! co za rozkosz, co za cudo!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/03 08:38:09:

    dziękuję :-) w Sumie to zastanawiałam się, czy nie za duży bałagan wyjdzie na zdjęciach... Sam tort, mimo kiepskiej prezencji, smakował wyśmienicie. Tak szybko go zjedliśmy, że nawet zdjęcia w przekroju nie udało mi się zrobić... głupio wyrywać gościom spod ust :-)

  • Gość napisał(a) z 89.174.38.* komentarz datowany na 2012/07/03 08:45:36:

    WTF??? Ciasto z cukinią, nieźle :) Masz więcej takich zaskakujących przepisów???

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/03 09:22:40:

    no pewnie, że mam :-) Przeleć się po blogu :-) ... może lody marchewkowe przypadną Ci do gustu?

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/03 22:30:03:

    fajna propozycja i zaskakująca, ciasto z cukinią juz robilam ale w formie tortu jeszcze nie.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/29 19:26:40:

    mniam cukinia i czekolada w cieście to znakomite połączenie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html