Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 09 maja 2012

Serowo-miętowa tarta z konfiturą truskawkową i rabarbarem

Słodko-kwaśna, z orzeźwiającą nutką mięty. Chrupiąca i wciągająca. Ciasto kruche serowe a powodzeniem mozna wykorzystać do innych tart i tartaletek. Rezygnując z dodatku cukru możemy je napełniać słonym nadzieniem. Z dodatku mięty można zrezygnować, ale wówczas tarta straci zdecydowanie na smaku...

 

Serowo-miętowa tarta z konfiturą truskawkową i rabarbarem

 

 

 ciasto:

  • 250 g twarogu tłustego
  • 250 g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek posiekanej drobno świeżej mięty

 

dodatkowo:

  • 300 g konfitury truskawkowej
  • 500 g rabarbaru

 

 Wszystki składniki ciasta wkładamy do robota kuchennego i mieszamy do momentu aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Wówczas wyjmujemy z misy robota, szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy owinięte folią do lodówki, na około godzinę.

Rabarbar obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x20 i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dziurkujemy widelcam i pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 stC. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię i wkłądamy do lodówki.

Ciasto wałkowałam między dwoma kawałkami papieru, znacznie ułatwia to zadanie.

Podpieczone ciasto wyjmujemy, pozwalamy mu przestygnąć, smarujemy konfiturą truskawkową i posypujemy pokrojonym rabarbarem.

Pozostałą część ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy paseczki szerokości 1 cm, które układamy na rabarbarze.

Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut lub do czasu zrumienienia paseczków.

 

.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 09 maja 2012 14:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/05/09 14:34:38:

    Ciekawe polączenie smaków;) Inspirujące!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/09 15:24:10:

    a jakie smaczne, polecam spróbować :-)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/22 14:00:41:

    szalenie ciekawa ta Twoja tarta;)
    ps: dziękuję za udział w ackji:***

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html