Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 21 marca 2012

Cynamonowy sernik z ryżem

Lubicie ryż na mleku z cynamonem? Jeśli tak, to polubicie również ten sernik... Lekki, z wyraźnie wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, które stanowią przyjemny kontrast dla kremowej masy. Z delikatną, jak mgła bitą śmietaną i cynamonową skorupką. Przepis inspirowany wszystkimi przepisami wygrzebanymi w internecie, drastycznie zmodyfikowany na potrzeby własnych kubków smakowych...

Zdecydowanie polecam.

 

Cynamonowy sernik z ryżem

 

 

masa serowa:

  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 5 duzych jaj
  • 4 łyżki rumu
  • 1,25 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 budyń śmietankowy

ryż:

  • 0,75 szklanki ryżu do risotto
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,25 szklanki rumu

bita śmietana:

  • 400 g śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

 

Na 1 łyżce masła podsmażamy ryż do momentu aż się zeszkli, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii, z której nożem zeskrobujemy nasionka i również wkladamy do mleka, dodajemy sól, cukier i gotujemy około 20 minut, często mieszając. Kiedy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, wlewamy rum, mieszamy i odstawiamy z ognia. Ryż powinien być gęsty.

Ser biału ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy krótko i całość mieszamy za pomocą miksera z przestudzonym ryżem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy godzinę w temperaturze 180 st.C, po czym wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim sernik do czasu wystudzenia się piekarnika. Następnie studzimy sernik w temperaturze pokojowej i kilka godzin w lodówce.

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na serniku, pokrywając również boki ciasta. Wierzch posypujemy cukrem kryształem, a następnie cynamonem. Dokąłdnie w tej kolejności. Dzięki temu uzyskamy cynamonową skorupkę na delikatnej śmietanie.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 21 marca 2012 08:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/29 09:40:31:

    Ostatnio zrobiłam sernik z makaronem i to było zaskoczenie. Może teraz pora na ryż z sernikiem? Ten pomysł przekonuje mnie!

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/29 09:42:35:

    A teraz pytanie, czy można go zjeść na ciepło?

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/02 10:30:24:

    Chyba raczej musi odleżeć swoje w lodówce... Nie wiem, jak będzie się kroił jeszcze ciepły, Może się trochę "rozwalać", ale teoretycznie można :-) Na pewno nie zaszkodzi...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html