Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 30 marca 2012

Cynamonowe ciasto ryżowe z jabłkami

O ile nie mam obaw, aby eksperymentować z potrawami słonymi, o tyle ciasta, zwłaszcza te "jednoblaszkowe" i wszelkie modyfikacje składników napawały mnie zawsze lekką obawą... Owszem, zastępowałam jedne składniki innymi, trochę dodałam tego, ujęłam tamtego i efekt był zadowalający...

Teraz jednak poszłam krok dalej... w efekcie powstało połączenie ciasta marchewkowego (bez marchewki) i ciasta z kaszą jaglaną, które kiedyś piekłam (bez kaszy)... Skoro czegoś ujęłam, to musiałam też czegoś dodać, więc mamy tutaj ryż gotowany na mleku, mąkę z brązowego ryżu, której uzylam po raz pierwszy oraz jabłka starte na tarce i cynamon...

Efekt to pyszne, mięciutkie, wilgotne i długo zachowujące świeżość...

 

Cynamonowe ciasto ryżowe z jabłkami

 

 

 

  • 0,5 szklanki suchego ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko starte ze skórką na tarce jarzynowej
  • 1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki oleju

 

 

Ryż gotujemy na mleku do miękkości, dodajemy cukier i sól, studzimy.

Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon, ponownie mieszamy mikserem, dodajemy ryż i jabłko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Jeśli ryż jest sklejony w bryły, możemy całość zmiksować mikserem, nic złego się nie stanie.

Wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stC. do suchego patyczka. Studzimy, kroimy na porcje i podajemy.

Mąka z brązowego ryżu sprawia, że ciasto ma lekko grudkowatą strukturę. Zdecydowanie przyjemnie "trzeszczy" między zębami :-) tak, jakby było z suchą bułką tartą. Jeśli uzyjemy mąki pszennej tortowej, na pewno uzyskamy inną strukturę.

Ryż możemy rozgotować na papkę, ale ja zdecydowałam się na wersję al dente, co sprawia, że czujemy go w cieście.

Deser przywułujący wspomnienia z dzieciństwa

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 30 marca 2012 07:27

Polecane wpisy

  • Nowa strona bloga

    Moi drodzy, Zapraszam na nową stronę bloga Z pamiętnika piekarnika Z tą nową stroną to miało być wszystko szybko i gładko, ot 30 dni i miała być gotowa. Taki

  • Oranżada arbuzowa

    Świetny sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które (miejmy nadzieję) nadejdą :-) Arbuz, woda, cukier, trochę drożdży winnych i mamy fantastyczny, gazowany

  • Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

    Trochę inna forma przemycenia w diecie dzieci warzyw i owoców. Nikt, absolutnie nikt nie zauważył, nie wysmakował i nie wyczuł, że zielona warstwa to nie tylko

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/30 18:23:24:

    intrygujące. pierwszy raz spotykam takie ciasto.
    zapisuję przepis, bardzo mnie zaciekawił ;]

  • Gość Kura Domowa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/03/30 22:46:38:

    Ciasta z ryżem jeszcze nie jadłam. Fajne:)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/02 10:27:39:

    polecam uzyć mąkę z brązowego ryżu... naprawdę zmienia smak...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html