Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 17 lutego 2012

Świński tort czekoladowy z wiśniami z wiśniówki

Zapowiadałam już, że zamierzam zrobić ten tort, a raczej dekorację, która już dawno temu wpadła mi w oko podczas przeglądania przepisów w necie... Nie potrafię powiedzieć, u kogo pierwszy raz ją zobaczyłam, faktem jest, że wiedziałam, że i ja kiedyś się z nią zmierzę. Okazją były urodziny teściowej. Wiadomym jest, że z takiej okazji tort musi być po pierwsze - duży, po drugie- robić wrażenie, po trzecie - dwa pierwsze "po" wyczerpują właściwie temat... Ponieważ świnki mają się chlapać w błocie założenie było: czekoladowy krem, jak czekoladowy krem, to i biszkopt czekoladowy... no i żeby nie było za słodko i czekoladowo, zajrzałam do mojego wielkiego słoja z wiśniówką i szczodrą reką wyłowiłam wisienki dla mamusi :-) A co tam...

 

A co ze smakiem? Hmmm... Tort pojechał na imprezę beze mnie (cóż, dzieci chore), więc powiem krótko: krem- SUPER, nie za słodki, w sam raz. Ciasto mega mięciutkie, ale wiedziałam, że takie będzie. Dlatego piekłam tak, jak piekłam... bez konieczności krojenia na placki... Wisienki... Cóż, im więcej ich jadłam, tym lepszy miałam humor :-) I jak to mawia mama: "Z dobrych składników musi wyjść dobra potrawa" - wszystko na ten temat.

Subiektywna opinia o torcie: jestem z niego mega dumna!!! Dumny był M. (że dla jego mamusi) i Mamusia (że synowa dla niej). Świnki wszystkim przypadły do gustu (podobno), a miałyśmy z dziewczynkami tak dobrą zabawę podczas ich robienia, że z czystym sumieniem ogłaszam, że WARTO było!!!

Była świnka mama (ta z różową opaską), świnka tata (największy prosiaczek), świnka  - grzeczna córeczka (z różowym koralikiem), świnka - synek zbuntowany (oklapnięte uszka i prosty ogonek), świna dupka ( :-P) i świnka szczurek (w wykonaniu Julki, specjalnie dla babci)...

A teraz do rzeczy...

 

Świński tort czekoladowy z wiśniami z wiśniówki

 

 

ciasto:

  • 3/4 kostki masła
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 1,5 szklanki mleka

 

krem:

  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru

 

dodatkowo:

  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 200 g masła
  • szklanka wiśni z wiśniówki lub innych, najlepiej kwaśnych, owoców

 

dekoracja:

  • 100 g masy marcepanowej
  • czerwony/różowy barwnik
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • kilka czekoladowych ciasteczek (pokruszonych)

 

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać pozostałe składniki, zmiksować mikserem do połączenia, wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować. Piec w temperaturze 180 st.C około 10 minut. Wyjąć, wystudzić.

Krem: zagotować 1,5 szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka wymieszać z pozostałymi składnikami kremu, wlać na gotujące się mleko, zmiejszyć ogień, gotować cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Powinniśmy uzyskać domowy budyń,  zdecydowanie gęściejszy od tego z paczki (i o niebo lepszy!). Wystudzić, utrzeć z masłem i nutellą.

Świnki: Marcepan ugniatamy dokładnie z czerwonym barwnikiem (dodałam szczyptę barwnika w tubie) tak, jak plastelinę. Robimy kulkę - tułów oraz małą kuleczkę, którą spłaszczamy palcem - nosek. Nosek przyklejamy do tułowia i robimy w nim dwie dziurki za pomocą wykałaczki. Nad noskiem robimy wykałaczką dwie dziurki - oczka, w które wtykami czarną/brązową kulkę/ patyczek z posypki. Do tułowia doklejamy uszy i zakręcony ogonek. Pod ogonkiem robimy dziurkę :-)

I tak jedna za drugą powstają świnki tworzące szczęśliwą rodzinkę :-)))

 

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części w stosunku 1:2. Szerszą część (2) kroimy w poprzek i w ten sposób uzyskamy pierwszy i drugi placek tortu. Węższą część (1) również kroimy w poprzek na pół i składając te części razem uzyskamy trzeci placek naszego ciasta.

Pierwszy placek smarujemy częśćią kremu, układamy wiśnie, przykrywamy kolejnym plackiem, który również smarujemy kremem i pokrywamy wiśniami, układamy trzeci placek (składający się z dwóch części) i całość dokładnie smarujemy kremem. Na środku ciasta robimy "błotko" z kremu czekoladowego, boki obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami, na środku ustawiamy świnki.

 

 

 

Smacznego :-)

 

 P.S. Używałam kremu czekoladowego z Lidla, taki z zieloną etykietą, zawartość orzechów taka sama jak w Nutelli, cena niższa; Marcepan - 64% zawartości migdałów - z Aldiego

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 17 lutego 2012 08:37

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/17 08:51:15:

    ojej, te świneczki takie urocze!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/17 08:53:29:

    i smaczne :-))

  • artemida90 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/28 10:05:59:

    Cudny ten świński torcik :)

  • Gość monya napisał(a) z 109.128.159.* komentarz datowany na 2013/10/17 08:54:12:

    zamierzam zrobic ten tort na rocznice przyjaciol. Proporcje sa na ile osob?

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/17 11:56:59:

    hmm, zależy jakie apetyty będą mieli goście, u teściowej było 20 osób i każdy dostał kawałek, oczywiście świnki były tylko dla szczęściarzy, resztek ciasta na drugi dzień nie było :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html