Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 22 grudnia 2011

Masa makowa

Masa makowa - podstawa udanych kulinarnie świąt, można by powiedzieć :-) Sklepy oferują leniwcom gotowe mieszanki w puszkach, ale wierzcie mi, każdy, kto spojrzy na skład, zrobi:

1. oczy jak kot ze Shreka

2. pobiegnie po składniki, które zamiesza i stworzy swoją wałsną, przepyszną masę makową...

Ja tak zrobiłam i wierzacie, że nie żałuję. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę spróbować czegoś pysznego. Ogromnym plusem takiej masy jest to, że można ja wykorzystać do wielu wigilijnych i świątecznych potraw: do makiełek, do pierogów, do klusków... do makiełkowego tiramisu, o którym też napiszę...

 Bogata w bakalie, słodzona tylko miodem... samo zdrowie...

 

Masa makowa

 

 

  • 2 szklanki maku
  • 0,5 szklanki miodu
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 0,5 szklanki rumu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 pomarańcza

 

Mak zalewamy wodą, odstawiamy na chwilę i zlewamy wszystkie nieczystości, które zebrały się na wodzie. Czynność powtarzamy, aż woda będzie czysta. Zalany wodą mak gotujemy 20 minut, odstawiamy do wystygnięcia i odcedzamy na drobnym sicie. Mielimy w maszynce przy użyciu najdrobniejszego sitka, tzw. makowego.

Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z rodzynkami, zalewamy rumem i odstawiamy, im dłużej postoją tym lepiej. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Orzechy włoskie siekamy.
 
Masło rozpuszczamy, mieszamy z miodem, dodajemy mak, otartą skórkę i sok z pomarańczy, rodzynki i śliwki wraz z rumem, w którym się moczyły oraz orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pewien czas. Można przygotować większą porację i zamrozić. 
 
 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 22 grudnia 2011 08:17

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html