Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 22 listopada 2011

Tort z białym makiem i nutellą

Moja przygoda z białym makiem rozpoczęła się od zrobienia rogalików marcińskich. A ponieważ kupiłam 500 g paczkę białego maku, od razu wiedziałam, że połowa zostanie wykorzystana na tort. Nie byle jaki, bo z białym makiem. Wykorzystałam stary przepis mamy na tort orzechowy bez mąki, w którym orzechy włoskie zastąpiłam ugotowanym i zmielonym makiem. Reszta pozostała bez zmian. Krem? Cóż... Miała to być bita śmietana z serkiem mascarpone i nutellą, ale o mascarpone zapomniałam, a 11 listopada, kiedy to zabrałam się za szukanie brakującego składnika okazało się, że... jest to zadanie nie do wykonania. Skończyło się na tym, że pozostawiona sam na sam z bitą śmietaną i nutellą, musiałam posiłkować się żelatyną, aby wszystko dało się skleić do kupy....

Efekty? Hmmm... tort niczego sobie, chociaż po moim zachwycie rogalami marcińskimi oczekiwałam równie spektakularnego smaku... chyba za wiele wymagam... Nie, nie.... był pyszny, wszyscy chwalili i niby powinnam byc zadowolona... ale chyba jednak bardziej wolę wersję oryginalną z orzechami włoskimi. Ale o tym następnym razem... M. mówi, że nawet jak coś mi wyjdzie super to szukam dziury w całym, może coś w tym jest?

Niemniej jednak, jak się nie przekonacie, to nie będziecie wiedzieli co o tym wszystkim myśleć...

 

Tort z białym makiem i nutellą

 

 

 

ciasto:

  • 1 szklanka białego maku
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

 

krem:

  • 5 łyżek nutelli
  • 800 g śmietanki 30% (4 kubeczki)
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Mak zalewamy wodą, płuczemy do momentu, kiedy na wierzchu nie będą unosić się żadne nieczystości, gotujemy 30 minut, studzimy, odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodajemy mak i bułkę tarą, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy delikatnie z masą jajeczno-makową.

Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy i kroimy na 3 krążki.

600 g śmietany ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy mikserem z nutellą. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do masy śmietankowej i miksujemy na wolnych obrotach. Odstawiamy do lodówki do czasu aż zacznie tężeć.

Tężejącą masą przekładamy biszkopt makowy oraz smarujemy dokoła. Pozstały kubeczek śmietany ubijamy na sztywno (bez cukru) i smarujemy wierzch. Dowolnie ozdabiamy.

Schładzamy około godziny i podajemy.

 

A oto i kilka fotek bohatera w jesiennym ogrodzie teściów :-)

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 22 listopada 2011 15:24

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 19:04:39:

    Chyba trochę się jednak czepiasz, bo tort wygląda super ;]

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 20:08:41:

    pewnie masz rację :-) dzięki :-)

  • deserowo napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/22 22:13:34:

    Jak dla mnie jest cudowny :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/23 15:13:01:

    dziękuję

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html