Z pamiętnika piekarnika

Mam troje dzieci, pracę na cały etat, gotuję, fotografuję, bloguję... Jeśli ja mogę, to Ty również :-

Wpis

czwartek, 17 listopada 2011

Domowa kiełbasa

Gdyby nie akcja Gotujemy po polsku! ten wpis nie znalazłby się na tym blogu, na pewno nie teraz... Ale jak sobie pomyślałam, co w moim rodzinnym domu kojarzy mi się z typowo polską kuchnią, co pamiętam z dzieciństwa, co jest nadal kultywowane, aczkolwiek traktowane z przymrużeniem oka przez znajomych... ale tylko do momentu, kiedy nie posmakują efektów :-) od razu pomyslałam właśnie o tym...

Co to jest? Kiełbasa robiona co jakiś czas przez moją mamę, ot co! I chyba nie ma nic bardziej polskiego od naszych domowych wyrobów mięsnych: kiełbasy, szynki wedzone w przydomowych wędzarniach... Czuję ten zapach i smak... I nawet jeśli komuś wydaje się, że jest to poza zasięgiem jego mozliwości i umiejętności, to sie myli. Domową kiełbasę zrobić może każdy. Problemem może być wędzenie, ale czyż biała kiełbasa nie jest pyszna???

W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, jak znam moją mamę, otworzy ona wkrótce domową masarnię, jak co roku o tej porze...

Przepis ten zostaje dołączony do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia
 

Domowa kiełbasa

 

 

  • 5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 1 kg golonki wołowej
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki pieprzu czarnego
  • 10 sztuk jelit wieprzowych

 

Mięso mielimy w maszynce z grubym sitkiem, dodajemy przyprawy, wyrabiamy dłonią, dodając ok 2 szklanki wody, aby mięso nie było za gęste odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Aby sprawdzić, czy mięso się nie rozpadnie i jest dobrze przyprawione, smażymy z mięsa jednego kotleta (taki jak mielony) i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy mięso do smaku.

Kiełbasę robimy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa zaopatrzonej w specjalny do tego, lejek. Formujemy pętka, a końcówki zawiązujemy sznurkiem. Surowa kiełbasa jest parzona (nie gotowana!!!!) we wrzątku około 20 minut. Czyli: wodę gotujemy, zestawiamy z palnika, wkładamy kiełbasę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

Surową kiełbasę wędzimy też w wędzarni, ale tym zajmuje się tata, więc wierzcie mi, że nie powiem co i jak należy robić, bo przepisu na wędzenie chyba nie ma :-)

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

Gotujemy po polsku!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 17 listopada 2011 14:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/17 14:36:19:

    Ale wyrób! Prezentuje się znakomicie!
    Staję w kolejce i liczę, że i dla mnie starczy :)

  • kolorowowkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/17 22:18:03:

    Witam:) Jest bardzo dużo blogów kulinarnych, pięknych, z profesjonalnymi zdjęciami itd itp...ale Twój blog podbił moje serce:) ma 'duszę" i zajefajne przepisy. Na pewno będę zaglądała ! pozdrawiam!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/18 08:36:13:

    Nie mogłabym chyba usłyszeć piękniejszego komplementu od tego, że mój blog ma "duszę" :-) Bardzo dziękuję i serdecznie zapraszam do zaglądania :-)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/18 08:37:32:

    @tylkosprobuj.pl, zapraszam, zawsze mam jakiś kawałeczek w zamrażarce. Co prawda to nie to samo, to świeżutka kiełbaska, ale obiecuję ciekawe doznania smakowe :-)

  • Gość justyna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/12 11:44:09:

    ale parzymy po uwędzeniu, czy przed??

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/14 10:25:50:

    surową kiełbasę "obrabiamy" na dwa sposoby
    - albo parzymy, czyli postepujemy z nią tak, jak z białą kiełbasą ze sklepu, można ją też upiec, jak niektórzy to robią
    - albo surową wkładamy do wędzarni i wędzimy (wtedy już jej nie parzymy)

  • Gość Marek napisał(a) z 78.133.208.* komentarz datowany na 2015/01/14 09:59:35:

    Witam. To ostatnie zdjęcie przedstawia kiełbase po sparzeniu czy ugotowaną/usmażoną?;) Chciałbym zrobić kiełbasę w domu zwykłą kiełbasę(białą też), ale bez wędzenia i tak się właśnie zastanawiam co później mam zrobić z tymi pętami surowej kiełbasy;) kilka godzin powoli gotować czy może w słoiku? Z góry dziekuje za pomoc

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/14 20:51:47:

    ostatnie zdjęcie przedstawia kiełbasę uwędzoną.
    Jeśli zrobisz kiełbasę, to ABOLUTNIE NIE gotuj jej !!!
    Kiełbasa powinna być sparzona w gorącej wodzie, jeśli zagotujesz ją, wysuszy się, a to co w niej najlepsze "ucieknie" do wody...
    W dużym garnku zagotuj wodę i jak zacznie wrzeć włóż do niej kiełbasę, przykryj garnek pokrywką i wyłącz gaz. Pozostaw tak kiełbasę około 15-20 minut. Jeśli w tym czasie, kiełbasa w środku będzie jeszcze surowa (cóż, trzeba wyjąć kawałek i przekroić) to podgrzej wodę w garnku (z kiełbasą w środku) i ponownie odstaw na 5-10 minut. Najważniejsze, to nie zagotować wody, kiedy będzie w niej kiełbasa... ona ma się parzyć, nie gotować...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery