Z pamiętnika piekarnika

Gotuję dla przyjemności i relaksu... Poszukuję nowych połączeń smakowych i niestandardowych składników... A czasami idę na łatwiznę, wyłączam logiczne myślenie, robię byle co z byle czego i efekt okazuje się być zaskakująco dobry... Razem z dziewczynkami dużo czasu spędzamy w kuchni, gotujemy, śmiejemy sie, odrabiamy lekcje... Tak, jak dawniej w moim rodzinnym domu, bo kuchnia to serce domu...

Wpis

czwartek, 17 listopada 2011

Domowa kiełbasa

Gdyby nie akcja Gotujemy po polsku! ten wpis nie znalazłby się na tym blogu, na pewno nie teraz... Ale jak sobie pomyślałam, co w moim rodzinnym domu kojarzy mi się z typowo polską kuchnią, co pamiętam z dzieciństwa, co jest nadal kultywowane, aczkolwiek traktowane z przymrużeniem oka przez znajomych... ale tylko do momentu, kiedy nie posmakują efektów :-) od razu pomyslałam właśnie o tym...

Co to jest? Kiełbasa robiona co jakiś czas przez moją mamę, ot co! I chyba nie ma nic bardziej polskiego od naszych domowych wyrobów mięsnych: kiełbasy, szynki wedzone w przydomowych wędzarniach... Czuję ten zapach i smak... I nawet jeśli komuś wydaje się, że jest to poza zasięgiem jego mozliwości i umiejętności, to sie myli. Domową kiełbasę zrobić może każdy. Problemem może być wędzenie, ale czyż biała kiełbasa nie jest pyszna???

W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, jak znam moją mamę, otworzy ona wkrótce domową masarnię, jak co roku o tej porze...

Przepis ten zostaje dołączony do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia
 

Domowa kiełbasa

 

 

  • 5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 1 kg golonki wołowej
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki pieprzu czarnego
  • 10 sztuk jelit wieprzowych

 

Mięso mielimy w maszynce z grubym sitkiem, dodajemy przyprawy, wyrabiamy dłonią, dodając ok 2 szklanki wody, aby mięso nie było za gęste odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Aby sprawdzić, czy mięso się nie rozpadnie i jest dobrze przyprawione, smażymy z mięsa jednego kotleta (taki jak mielony) i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy mięso do smaku.

Kiełbasę robimy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa zaopatrzonej w specjalny do tego, lejek. Formujemy pętka, a końcówki zawiązujemy sznurkiem. Surowa kiełbasa jest parzona (nie gotowana!!!!) we wrzątku około 20 minut. Czyli: wodę gotujemy, zestawiamy z palnika, wkładamy kiełbasę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

Surową kiełbasę wędzimy też w wędzarni, ale tym zajmuje się tata, więc wierzcie mi, że nie powiem co i jak należy robić, bo przepisu na wędzenie chyba nie ma :-)

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

Gotujemy po polsku!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 17 listopada 2011 14:02

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tylkosprobuj.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/17 14:36:19:

    Ale wyrób! Prezentuje się znakomicie!
    Staję w kolejce i liczę, że i dla mnie starczy :)

  • kolorowowkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/17 22:18:03:

    Witam:) Jest bardzo dużo blogów kulinarnych, pięknych, z profesjonalnymi zdjęciami itd itp...ale Twój blog podbił moje serce:) ma 'duszę" i zajefajne przepisy. Na pewno będę zaglądała ! pozdrawiam!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/18 08:36:13:

    Nie mogłabym chyba usłyszeć piękniejszego komplementu od tego, że mój blog ma "duszę" :-) Bardzo dziękuję i serdecznie zapraszam do zaglądania :-)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/18 08:37:32:

    @tylkosprobuj.pl, zapraszam, zawsze mam jakiś kawałeczek w zamrażarce. Co prawda to nie to samo, to świeżutka kiełbaska, ale obiecuję ciekawe doznania smakowe :-)

  • Gość justyna napisał(a) z abla156.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/12 11:44:09:

    ale parzymy po uwędzeniu, czy przed??

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/14 10:25:50:

    surową kiełbasę "obrabiamy" na dwa sposoby
    - albo parzymy, czyli postepujemy z nią tak, jak z białą kiełbasą ze sklepu, można ją też upiec, jak niektórzy to robią
    - albo surową wkładamy do wędzarni i wędzimy (wtedy już jej nie parzymy)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: mamajulki080506@gazeta.pl agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Gotujemy po polsku! Odszukaj.com - przepisy kulinarne