Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 22 września 2011

Ciasto z dynią i imbirem

 Sezon na dynię trwa w najlepsze. Do mego mieszkania również zawitała pewna pani dość pokaźnych rozmiarów, co zostało zuważone przez Anię: "WOW !!! Olbrzymia dynia!!!" westchnęło moje dziecko z zachwytem w oczach. Zachwyt nieco zmalał, kiedy okazało się, że Ania ma za mało siły, aby wziąć gościa "na opka" i wzrósł do poziomu poprzedniego, kiedy oczom dziecka ukazały się wnętrzności pełne pestek, które można było bezkarnie wyjmować, za co byłam jej wdzięczna... Miałam chwilę dla siebie, tzn. na zastanowienie się, co z tym fantem zrobić.

Wybór padł na ciasto. Podstawa to moje stare, sprawdzone ciasto marchewkowe z małymi modyfikacjami. Stwierdziłam ,że skoro zastąpię marchew dynią i jedne przyprawy innymi, to katastrofy być nie powinno... Kastrofy nie było, wręcz przeciwnie, ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie, pachnące gałką muszkatołową i orzeźwiające imbirem. Zostałam doceniona przez domowników komplementami, a Julia od dwóch dni, rano przed wyjściem do przedszkola domaga się kawałka "pomarańczowego"ciasta... Tak, tak, bo oprócz tego, że jest smaczne, to ma jeszcze piękny pomarańczowy kolor...

 

Ciasto z dynią i imbirem

 

 

  • 4 jaja
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 300 g startej na tarce jarzynowej dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

 

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy olej, mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i gałkę muszkatołową mieszamy w misce i wsypujemy do masy jajecznej. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy startą dynię i imbir, mieszamy łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię łyżką i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 22 września 2011 09:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • deserowo napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 19:10:59:

    super połączenie... takie jesienne :) i ładnie wygląda!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 15:49:46:

    ale musi być aromatyczne :) świetny pomysł :) u mnie też dyniowo

  • kolorowowkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/18 13:51:27:

    Goszczę sobie tutaj i dzisiaj. Zrobiłam to ciasto-jest na moim blogu-bardzo smaczne. Też położyłam jeden kawałek na drugim, ponieważ nie "rośnie" zbyt wysokie, dlatego tak się lepiej prezentuje:) super przepis!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html