Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 30 sierpnia 2011

Grzyby leśne zapiekane z kurczakiem pod ciastem francuskim

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Urlop spędziliśmy w miejscu obfitującym w kurki, ale też odwiedzaliśmy lasy, w których rządzą grzyby bbez balszek, jak mówi Julka. Moje dziecię, choć ma dopiero 5 lat i dopiero od tego roku intensywnie uczstniczy w zbieraniu grzybów, potrafi już rozpoznać popularne, jadalne gatunki: kurki, prawdziwki, podgrzybki... Wie też, jak wygląda kania, chociaż na pewno nie odróżniłaby jej od muchomora sromotnikowego... skoro niejeden dorosły tego nie potrafi... Muchomory czerwone też zna. Nawet Ania wie, że to "psiuny", jak nazywamy grzyby niejadalne w moich rodzinnych stronach. Grzyby zbieramy wszyscy, czyści je zazwyczaj mąż...

 Zbieranie grzybów z babcią jest super !

 Pan podgrzybek...

 Królowe grzybobrania z największymi okazami ich Wysokości Panów Borowików... (samodzielnie znalezionymi przez Julkę).

 

Po obfitych zbiorach zawsze jest ogromna radość, ale też pozostaje pytanie: Co z tym wszystkim zrobić? Choć, od przybytku głowa nie boli... Oczywiście część do suszenia... młode i jędrne okazy do marynowania... częśćna sos do placków ziemniaczanych... ale zawsze też próbujemy czegoś nowego...

Tym razem postanowiłam zrobić zapiekankę mojej siostry, z grzybami i kurczakiem, w sosie śmietanowym, zapieczoną pod ciastem francuskim (Nigella Lowson robiła coś podobnego dla swojej uczącej się do egzaminów córki, stąd zaczerpnęłyśmy pomysł podania w kokilkach przykrytych ciastem...). Danie zdecydowanie warte polecenia i powtórzenia w innej wersji... może z owocami morza???

 

Grzyby leśne zapiekane z kurczakiem pod ciastem francuskim

 

 

  •  1 upieczone udko z kurczaka (doprawione solą i pieprzem)
  • 20 dag grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki
  • Ciasto francuskie
  • 1 jajko

 

Na maśle podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy oczyszczone i umyte grzyby pokrojone w kawałki i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy pokrojone w kawałki mięso kurczaka. Mleko mieszamy ze śmietanką i mąką (tak, aby nie było grudek, najlepiej w zakręconym słoiku) i wlewamy powoli na patelnię, cały czas mieszając. Ma powstać bardzo gęsty sos grzybowo-kurczakowy. Jeśli masa będzie za gęsta, trzeba to dolewamy odrobinę śmietany bez mąki. Zależy to od tego, jak mokre były grzyby i ile puściły soku. Dorzucamy natkę pietruszki, jeszcze raz doprawiamy i nakładamy do miseczek/kokilek do zapiekania. Brzeg każdej kokilki moczymy wodą i przyklejamy płąt cista francuskiego. Widelcem dociskamy ciasto do rantu. Odstające brzegi obcinamy delikatnie nożem ,zostawiając trochę ciasta, które utworzy nam falbankę dokoła kokilki.

Pędzelkiem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.

Każdy dostaje swoją miseczkę z chrupiącym ciastem na wierzchu przez które musi przebić się widelcem, aby dotrzeć do aromatycznego środka. Olbrzymim plusem tego dania jest to, że każdy ma ładnie podaną porcję, bez widoku rozwalającej się zapiekanki na talerzu.

Uwagi:

1.jeśli mamy surowe udko z kurczaka wystarczy je usmażyć w głębokim tłuszczu, ok. 20 minut

2. Ciasto francuskie nie powinno dotykać masy grzybowej. Można je lekko naprężyć, jeśli nam opada. Jeśli jest wystarczająco zimne, nie ma z tym problemu.

 

 

 

 

Życzę smacznego :-)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 30 sierpnia 2011 11:44

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html